icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 19 april 2019

Bomruiming Britse vliegtuigbommen in Breskens

In Breskens zijn in april (2019) twee Britse vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. Bij opsporingswerkzaamheden heeft KWS OCE, in opdracht van Stichting Het Zeeuwse Landschap, deze bommen afgelopen maart op een diepte van 3,5 en 4 meter gevonden.

Veilig aan het werk

Breskens en omgeving zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog diverse malen gebombardeerd. Tijdens heftige bombardementen op 11 september 1944 is het dorp voor zo'n 80% verwoest door bombardementen die uitgevoerd werden door de geallieerden. Veel bommen zijn ingeslagen en tot ontploffing gekomen. Echter, er zijn ook blindgangers achtergebleven. Om de geplande werkzaamheden binnen ontwikkelingsgebied Waterdunen op een veilige manier te kunnen uitvoeren wordt voorafgaand aan de werkzaamheden onderzoek gedaan naar niet-gesprongen-explosieven. Bij de ontwikkeling van Waterdunen zijn er in 2013 ook al twee vliegtuigbommen geruimd.

Samenwerking tussen 'KWS-zusjes'

Naast het opsporingsonderzoek voerde KWS OCE de civieltechnische werkzaamheden uit met betrekking tot het inrichten van de springplaats en het detoneren van de explosieven. De Explosieven Opruimings Dienst Defensie (EODD) was verantwoordelijk voor de vernietiging van de explosieven. OCE werkt op project Waterdunen samen met diverse ‘KWS-zusjes’, namelijk Aquavia en Romers Grondverzet. Na de uitvoering van het deelproject ‘Waterdunen Inrichting Vogeleilanden en Duinvallei’ in 2017, werken we nu sinds juli 2018 aan het deelproject ‘Waterdunen Amoveren wegen’. Het totale project Waterdunen bestaat uit de aanleg van een binnendijks getijdengebied aan de Westerschelde, ten westen van Breskens. Voor de aanleg van Waterdunen worden voormalige landbouwpercelen en openbare wegen omgevormd tot een natuur- en recreatiegebied. Lees meer over de werkzaamheden van KWS op dit project op de projectpagina kws.nl/waterdunen.