KWS OCE in het Limburgs Dagblad...

Vandaag staan een aantal van onze KWS OCE - collega's in het Limburgs Dagblad. Senior opsporingsdeskundige Roel Gerrits van den Ende is geïnterviewd naar aanleiding van onze opsporingswerkzaamheden naar Ontplofbare Oorlogsresten die we nabij het Limburgse plaatsje Leunen uitvoeren. Hieronder wat passages uit het krantenartikel...

KWS OCE - Dagblad de limburger.jpg

Verdacht gebied

Omdat Venray tijdens de Tweede Wereldoorlog een logistiek knooppunt van de Duitsers was, hebben geallieerden verschillende bombardementen boven Venray uitgevoerd. Maar ook vliegtuigen die in nood kwamen terwijl ze op weg waren naar het Duitse Ruhrgebied, hebben hun bommen boven Venray gedropt. Met foto's van geschutsopstellingen, gemaakt door Britse oorlogsfotografen, kan het bedrijf achterhalen waar niet-ontplofte granaten kunnen liggen.

Opsporingswerkzaamheden door KWS OCE

Op de grens van Leunen en Oirlo, ter hoogte van De Locht, is Roel Gerrits van den Ende (43) met vier collega's aan het werk. Ze zijn van KWS OCE, waarbij dat laatste staat voor Opsporen Conventionele Explosieven. In de modder plaatsen ze felgekleurde oranje vlaggetjes. "Daar ligt in elk geval iets van staal onder", legt Gerrits van den Ende uit. Hij speurt met zijn magnetometer de grond af op ontplofbare explosieven. Met zijn collega's kamt hij een gebied van 26 hectare uit. "Per hectare vinden we een stuk of 60 objecten". Zijn magnetometer kan tot 4 meter onder de grond sporen vinden. "Het zijn vast niet allemaal explosieven, maar een handvol niet ontplofte granaten gaan we hier zeker naar boven halen."

KWS OCE - Dagblad de limburger.jpg

Zonnepark

Het vijftal van KWS OCE is aan het werk in opdracht van Novar. "Wij leggen grootschalige zonneparken aan", laat een woordvoerder weten. Op het terrein tussen Leunen en Oirlo, vlak nabij de A73, komen 48.600 zonnepanelen. Dat zonnepark kan volgens Novar 6.850 huishoudens van energie voorzien. Wanneer dat park klaar is, is nog niet duidelijk. Eerst moeten Gerrits van den Ende met zijn collega's het terrein vrijgemaakt hebben van ontplofbare oorlogsresten.