Onthulling monument ter nagedachtenis aan Operatie Pegasus I te Randwijk

Afgelopen zaterdag was KWS OCE aanwezig bij de onthulling van een bijzonder monument ter nagedachtenis aan Operatie Pegasus I welke eind oktober 1944 plaatsvond en nog jaarlijks wordt herdacht. Door het monument is er na vele jaren nu een plaats waar nabestaanden of andere geïnteresseerden samen kunnen komen om hun eerbetoon te bewijzen aan diegenen die voor onze vrijheid hebben gestreden.

IMG_8200.jpeg

Operatie Pegasus I

In de herfst van 1944 draaide Operatie Pegasus I om het evacueren van ruim 120 soldaten, piloten en verzetsstrijders uit vijandelijk gebied aan de noordzijde van de Rijn bij Ede en Renkum. De reddingsoperatie was een succes, waardoor de geredde mensen in veilig gebied aan land konden komen in de uiterwaarden van de Gelderse plaats Randwijk.

IMG_8194.jpeg

Opsporen Ontplofbare Oorlogsresten bij Randwijk

Het is in dit gebied, waar KWS OCE in opdracht van K3 Delta BV onlangs meerdere opsporingsprojecten naar ontplofbare oorlogsresten heeft uitgevoerd. Tijdens de uitvoering van de opsporingsprojecten werd ons bekend dat vrijwilligersorganisatie The Island 1944 - 1945 het plan had opgevat om een monument ter nagedachtenis aan Operatie Pegasus I te plaatsen. Hierop hebben K3 Delta BV en KWS OCE de handen ineen geslagen en de werkgroep financieel ondersteund.

Sinds afgelopen zaterdag staat het monument als blijvende herinnering aan de helden van Operatie Pegasus I en symboliseert het wat ons betreft hoop en vrijheid. We hopen dat het de komende generaties inspireert en herinnert aan de kostbare erfenis van vrijheid.