GeoInSight breidt uit: 11.000 locaties van mijnenvelden in kaart gebracht

Onlangs berichtten we u over de toevoeging van een grote hoeveelheid bombardementsgegevens aan ons GeoInSight platform. Slechts twee weken later kunnen wij u de volgende stap in onze digitaliserings- en automatiseringsstrategie melden: de toevoeging van meer dan 11.000 geregistreerde mijnenvelden op Nederlands grondgebied.

GeoInSight Mijnenveldgegevens (00).jpg

Wat is het belang van deze informatie?

De ‘mijnenkaarten’ zijn een verplicht te raadplegen bron in een bureaustudie naar de mogelijke aanwezigheid van ontplofbare oorlogsresten. Deze kaarten, waarop mijnenvelden geregistreerd zijn, werden lange tijd beheerd door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Digitale gegevens die er waren, bleken echter incompleet en geografisch onnauwkeurig. Doordat de gehele collectie mijnenkaarten onlangs voor inzage is vrijgegeven, heeft KWS OCE de collectie kunnen digitaliseren en direct toegevoegd aan GeoInSight. Wanneer blijkt dat er mijnenvelden binnen het projectgebied bekend zijn, dan gaan wij voor u na welk type en aantal mijnen er zijn gelegd én hoe aannemelijk het is dat er nog mijnen zijn achtergebleven.

Waarom is dit relevant voor u?

Dankzij deze digitalisering èn automatisering, is GeoInSight nu nog rijker aan informatie en kan het van groot belang zijn voor uw projectontwikkeling. Zoals u wellicht weet, is het recentelijk wettelijk verplicht geworden om vóór bodemingrepen na te (laten) gaan of er een risico bestaat op het aantreffen van niet-gesprongen explosieven. Volgens de Arbowetgeving is minimaal een oriënterend onderzoek (QuickScan) hiervoor vereist. Om deze verplichting zo gemakkelijk mogelijk voor u te maken en u snel te voorzien van deskundig, op feiten gebaseerd (dus objectief) advies, hebben we GeoInSight ontwikkeld.

 

Onze gegevens stellen ons namelijk in staat om u tijdig en goed onderbouwd advies te geven over de meest effectieve, pragmatische en proportionele aanpak. Dit kan leiden tot twee mogelijke uitkomsten:

 

  • Als de gegevens in GeoInSight geen risico's aanduiden, worden ze voor de zekerheid nog eens gecontroleerd door onze ervaren specialisten en wordt geadviseerd om het proces van explosievenopsporing te beëindigen. Dit betekent dat u volledig voldoet aan uw wettelijke verplichtingen en met vertrouwen verder kunt gaan met uw project;
  • Mocht het systeem aantonen dat er mogelijk wel een relatie is tussen uw plangebied en oorlogshandelingen, dan wordt u een op maat gemaakt advies gegeven.

Hoe kunt u profiteren van GeoInSight?

Vraag direct een QuickScan aan via ons aanvraag-portaal voor mogelijk aanwezige niet-gesprongen explosieven in uw gebied. Mocht u meer willen weten over andere functionaliteiten van dit unieke systeem, bezoek dan de GeoInSight-pagina op deze pagina. Wij blijven GeoInSight continu ontwikkelen en uitbreiden, en we houden u graag op de hoogte via LinkedIn, onze website of via een persoonlijk gesprek.

 

Ontdek GeoInSight vandaag nog en zet de volgende stap in het veilig en succesvol ontwikkelen van uw projecten!