GeoInSight breidt weer uit: ruim 6.000 crashlocaties uit 1940-1945 in beeld gebracht

Het afgelopen kalenderjaar hebben we u op de hoogte gehouden van de ontwikkeling van ons GeoInSight platform: het middel dat u snel en objectief adviseert over de kans op het aantreffen van ontplofbare oorlogsresten (niet-gesprongen explosieven) in uw plan- of werkgebied. Na de toevoeging van 10.000 locaties van luchtaanvallen, 2.250 locaties uit verplicht gestelde bronnen uit het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en meer dan 11.000 geregistreerde mijnenvelden op Nederlands grondgebied, hebben we weer een mijlpaal bereikt.... de toevoeging van ruim 6000 crash- en noodlandingslocaties op Nederlandse bodem.

KWS OCE SGLO.jpg
KWS OCE Vliegtuigcrash.jpg

Wat is het belang van deze informatie?

De gegevens van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 (SGLO) zijn een verplicht te raadplegen bron in een bureaustudie naar de mogelijke aanwezigheid van ontplofbare oorlogsresten. Deze gegevens waren schriftelijk of online beschikbaar, maar nog niet eerder zo snel raadpleegbaar of inzichtelijk als met ons GeoInSight platform.

Dit houdt in dat KWS OCE sneller antwoord heeft op de vraag of er in uw plan- of werkgebied een kans is op het aantreffen van vliegtuigresten of mogelijk achtergebleven munitieartikelen als gevolg van een crash. Als dit het geval is, zal nadere specificatie van de crashlocatie (bijvoorbeeld door middel van luchtfotoanalyse) aangeraden worden.

Waarom is dit relevant voor u?

Dankzij deze digitalisering èn automatisering, is GeoInSight nu nog rijker aan informatie en kan het van groot belang zijn voor uw projectontwikkeling. Zoals u wellicht weet, is het recentelijk wettelijk verplicht geworden om vóór bodemingrepen na te (laten) gaan of er een risico bestaat op het aantreffen van niet-gesprongen explosieven. Volgens de Arbowetgeving is minimaal een oriënterend onderzoek (QuickScan) hiervoor vereist. Om deze verplichting zo gemakkelijk mogelijk voor u te maken en u snel te voorzien van deskundig, op feiten gebaseerd (dus objectief) advies, hebben we GeoInSight ontwikkeld.

Onze gegevens stellen ons namelijk in staat om u tijdig en goed onderbouwd advies te geven over de meest effectieve, pragmatische en proportionele aanpak. Dit kan leiden tot twee mogelijke uitkomsten:

  • Als de gegevens in GeoInSight geen risico's aanduiden, worden ze voor de zekerheid nog eens gecontroleerd door onze ervaren specialisten en wordt geadviseerd om het proces van explosievenopsporing te beëindigen. Dit betekent dat u volledig voldoet aan uw wettelijke verplichtingen en met vertrouwen verder kunt gaan met uw project;
  • Mocht het systeem aantonen dat er mogelijk wel een relatie is tussen uw plangebied en oorlogshandelingen, dan wordt u een op maat gemaakt advies gegeven.

Hoe kunt u profiteren van GeoInSight?

Vraag direct een QuickScan aan (link) voor mogelijk aanwezige niet-gesprongen explosieven in uw gebied. Mocht u meer willen weten over andere functionaliteiten van dit unieke systeem, bezoek dan de GeoInSight-pagina op onze website (link). Wij blijven GeoInSight continu ontwikkelen en uitbreiden, en we houden u graag op de hoogte via LinkedIn, onze website of via een persoonlijk gesprek.

Ontdek GeoInSight vandaag nog en zet de volgende stap in het veilig en succesvol ontwikkelen van uw projecten!