Mortiergranaten en maagmagneten

Tijdens één van onze recente projecten, kwamen we onverwachte en ongewenste vondsten tegen: maagmagneten. Deze magneten, een bekend hulpmiddel in de veehouderij, maakten het onderzoek naar ontplofbare oorlogsresten door KWS OCE mogelijk een tijdrovende en dure klus. Gelukkig konden we tijdig schakelen, overleggen met onze opdrachtgever en een passende oplossing vinden.

Maagmaneet_02 (KWS OCE).jpg
Maagmaneet_01 (KWS OCE).jpg

Magneten in het onderzoeksgebied

Maagmagneten worden gebruikt om te voorkomen dat koeien lijden aan 'hardware ziekte', een aandoening die kan optreden wanneer een koe per ongeluk metaal inslikt. Na de slacht van de koe was het vroeger niet ongebruikelijk om de maaginhoud uit te strooien op weilanden. Op die manier konden deze magneten op weilanden terechtkomen, waar ze vandaag de dag nog een uitdaging vormen voor de detectie van ontplofbare oorlogsresten.

Deze oorlogsresten, zoals niet ontplofte bommen en granaten, kunnen nog steeds aanwezig zijn in veel weilanden, vooral in gebieden die zwaar getroffen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is van vitaal belang dat deze resten worden opgespoord en veilig worden verwijderd om de veiligheid van mensen en dieren te waarborgen.

Echter, de aanwezigheid van maagmagneten op deze velden kan de detectie van deze gevaarlijke oorlogsresten bemoeilijken. De magneten kunnen valse positieven veroorzaken op metaaldetectoren, waardoor het moeilijker wordt om echt gevaarlijke objecten zoals explosieven te identificeren.

Snel schakelen en handelen

Dankzij onze ervaring en gecertificeerde methoden in explosievenopsporing, was KWS OCE in staat om onnodige uitloop van het opsporingswerk te voorkomen. We hebben de detectieresultaten opnieuw beoordeeld, een aangepaste interpretatie gedaan op basis van deze nieuwe kennis en het aantal objecten onderbouwd kunnen terugbrengen tot proportionele aantallen. Het resultaat? Een klus waarbij een onnodige uitloop is voorkomen èn waarbij we enkele gevaarlijke ontplofbare oorlogsresten hebben kunnen veiligstellen.

Heb jij ook behoefte aan een opsporingsbedrijf dat met je meedenkt en flexibel is wanneer er zich onvoorziene zaken voordoen tijdens een opsporingsklus? Neem gerust contact op met de experts van KWS OCE en zij helpen je met veel plezier verder.