icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Benaderen

Als de meetgegevens van de uitgevoerde detectie zijn geïnterpreteerd, volgt een objectenlijst. Op deze manier kunnen de objectenmiddels de GPS uitgezet worden. Ieder verdacht object wordt met behulp van geavanceerde detectieapparatuur en/of beveiligde, hydraulische kraan gelokaliseerd, benaderd en vervolgens geïdentificeerd. Indien het een explosief betreft, zal deze door de OCE-deskundige op locatie 100% geïdentificeerd worden en wordt er een Voorziening voor Tijdelijk Veilig Stellen getroffen. De juiste instanties worden ingeschakeld. Wanneer alle objecten zijn benaderd, zal de Explosieve Opruimingsdienst Defensie de explosieven gecontroleerd en op een veilige locatie tot ontploffing brengen.

Senior OCE-deskundige

Wanneer er te veel puin in de grond zit of verstorende zaken direct naast het verdachte gebied zijn, dan kunnen wij niet goed interpreteren. In dat geval wordt de grond ook gecontroleerd ontgraven. Naast de verdachte plek verwijdert de OCE-deskundige de grond laagje voor laagje, eventueel met behulp van de beveiligde hydraulische kraan, totdat het object zichtbaar is. Daarna identificeert de OCE-deskundige het object. Is het geen conventioneel explosief, dan verwijderen wij het object direct. Daarna controleren wij de plek; misschien ligt er namelijk nog een ander object onder. Is het wel munitie, dan gaat de OCE-deskundige na of het verplaatst mag worden. Als dat inderdaad kan, dan slaan wij het op in een munitiecontainer. Is het conventionele explosief niet veilig, dan waarschuwen wij direct de EODD. Op deze wijze gaan wij op alle verdachte plekken te werk. Zijn er veel verstoringen, dan kan het zijn dat wij u voorstellen om op die plaatsen eerst een laagje van de bodem gecontroleerd af te graven en dan opnieuw te meten. Wij werken met speciaal beveiligde hydraulisch kranen, voorzien van filterkasten voor het werken in verontreinigde grond.

Schervengevarenzone verkleinen

Als de locatie die u op munitie laat onderzoeken dichtbij een openbare weg, luchthaven of woonwijk ligt, kan het verstandig zijn om tijdens het gecontroleerd ontgraven te zorgen voor extra bescherming. De gedetecteerde objecten worden alleen blootgelegd en niet beroerd, maar scherfremmende maatregelen bieden u extra zekerheid. U verkleint hiermee de gevarenzone.

Beschermende maatregelen:

  • Wand met zeecontainers
  • Doeken van Kevlar, gehangen aan bouwhekken

Na het zorgvuldig benaderen kunnen aangetroffen conventionele explosieven uiteindelijk worden veiliggesteld en overgedragen aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) in Nederland of de Ontmijningsdienst DOVO in België.