icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 21 februari 2024

Herinnering aan het Bombardement op Nijmegen

Op deze dag, 80 jaar geleden, werd de binnenstad van Nijmegen getroffen door een van de grootste bombardementen op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog, uitgevoerd door de Geallieerde luchtmacht. Een bombardement waarbij niet de bedoelde Duitse oorlogsindustrie, maar de binnenstad en stationsgebied van Nijmegen het doel bleek te zijn geworden.

KWS OCE - Stationsplein Nijmegen (22 februari 1944).jpg

De volgen van het Bombardement: Verdachte Gebieden

Het bombardement resulteerde in aanzienlijke verwoesting en een tragisch verlies van ongeveer 800 burgerlevens. Als gevolg hiervan blijft het gebied rond het Nijmeegse station verdacht vanwege mogelijke aanwezigheid van onontplofte vliegtuigbommen in de bodem.

KWS OCE - Metterswane Nijmegen.jpg

Prestigieus Project: Metterswane

Tegenover het treinstation wordt momenteel het prestigieuze project Metterswane ontwikkeld door KondorWessels Projecten, dat een mix van woningen, kantoren, horeca, een stadssupermarkt en een parkeerkelder zal bieden, waardoor het stationsgebied aanzienlijk zal verbeteren.

KWS OCE - Dieptedetectie Metterswane Nijmegen.jpg

Veiligheid Voorop: Onderzoek door KWS OCE

Om de bouwwerkzaamheden veilig en zonder verstoring uit te kunnen voeren, heeft KondorWessels Projecten KWS OCE opdracht gegeven om het gebied te onderzoeken op de aanwezigheid van ontplofbare oorlogsresten.

Resultaten van het Onderzoek

Dankzij geavanceerde dieptedetectietechnologie is de bodem grondig onderzocht op mogelijke vliegtuigbommen als gevolg van het historische bombardement. Het onderzoek concludeert dat er geen afwerpmunitie aanwezig is, waardoor de geplande bouwwerkzaamheden zonder veiligheidsrisico kunnen plaatsvinden.