KWS OCE viert vrijheid in Groesbeek

Afgelopen week hebben wij als KWS OCE een inspirerende middag beleefd, waarbij we ons hebben verdiept in de geschiedenis en de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid.

KWS OCE Vrijheidsmuseum Groesbeek 03.jpg

Het thema vrijheid is natuurlijk nauw verbonden met deze meimaand en heeft door de relatie met de Tweede Wereldoorlog een direct verband met het werk dat wij doen: het opsporen van de ontplofbare oorlogsresten die als gevolg van deze oorlog nog in de bodem aanwezig kunnen zijn.

Battlefield Tour door oorlogsgebied bij Groesbeek

Onze middag begon met de kans om deel te nemen aan een Battlefield Tour. Onder begeleiding van een ervaren gids (Maarten Dekkers, 84 jaar oud) verkenden we de historische slagvelden waar de geallieerden in en rond Groesbeek, Milsbeek, Plasmolen en Mook zo moedig vochten voor onze vrijheid. Het was een mooie ervaring om de locaties te zien waar zoveel heldhaftige daden werden verricht. De verhalen die we hoorden en de overblijfselen van de strijd maakten dan ook indruk op ons allemaal.

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek

Na de Battlefield Tour kregen we een boeiende rondleiding door het Vrijheidsmuseum in Groesbeek: een buitengewone locatie die de bezoekers meeneemt op een reis door de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland. Het museum biedt een unieke verzameling van tentoonstellingen, persoonlijke verhalen en interactieve presentaties. Het doel van het museum is om ons bewust te maken van de waarde van vrijheid en ons te inspireren om actief bij te dragen aan het behoud ervan.

Vriendschapsverband met het museum

Na deze indrukwekkende middag sloten we af met een gezellig etentje in De Oude Molen, een pittoresk restaurant vlak bij het museum dat overigens in februari 1945 zelf zwaar getroffen is geraakt tijdens Operation Veritable. Hier hadden we de gelegenheid om de indrukken van de middag te bepraten, nieuwe ideeën uit te wisselen over ons bijzondere werk en terug te kijken op een mooi eerste kwartaal van 2023.

De excursie naar het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en de Battlefield Tour heeft ons als team KWS OCE niet alleen een mooie middag gebracht, maar ook weer het besef gegeven dat ons werk een uitdagende taak is die haar oorsprong heeft in een tijd waarin vrijheid niet vanzelfsprekend was.

We zijn dan ook graag een vriendschapsverband met het Vrijheidsmuseum aangegaan en komen met veel plezier snel weer eens terug.